woensdag 5 november 2014

Alchemists
De boardgame community staat op zijn achterste poten : Er komen bordspellen op de markt die een Smart-Device nodig hebben om te kunnen spelen. Full Digital Boardgames hebben met succes hun intrede al lang gedaan, maar de hybrid doet veel stof opwaaien. Vele forums staan ondertussen vol met verhitte discussies van spelers die het digitale element willen bannen uit hun vertrouwde kartonnen analoge bordspel.

Persoonlijk kan ik deze evolutie alleen maar toejuichen; designers herkauwen al een tijdje dezelfde mechanics en dit kan voor een frisse wind zorgen in de bordspel industrie.

Alchemists (big hit van Essen 2014)  is eigenlijk een soort worker placement race gameJe probeert namelijk zo snel mogelijk de chemische formules te ontcijferen van de verschillende ingrediënten die je gebruikt om allerlei toverdrankjes mee te brouwen.
Een voorbeeldje : Als je een kikker en een paddenstoel in een kookpot gooit (de 2 kaarten scant met je telefoon !) en er komt een toverdrankje uit om je levenskracht te herbronnen (een positieve rode drank) dan weet je dat de chemische formule achter de kikker of de paddo geen negatieve rode tekens kan bevatten. Want om een positieve drank te brouwen heb je positieve elementen nodig. Met deze kennis kan je dus alle negatieve rode elementen schrappen op je ontcijfer papiertje. Dus door middel van uitsluiting weet je mix na mix hopelijk de 8 verschillende formules van de corresponderende ingrediënten.
Zoals in Cluedo of Mastermind maar dan op Speed !

Het worker placement bord geeft je deze acties :
Nieuwe ingrediënten oppikken
Je verbruikt (discard) namelijk je 2 ingrediënten na elke mix
Test een toverdrankje uit op je student
Hier mix je 2 ingrediënten en laat je een student het resultaat opdrinken.

Er zijn 7 verschillende uitkomsten :
Gezondheid - Rood : Levens elixir (+) of Vergif (-)
Behendigheid - Groen : Snelheid (+) of Verlamming (-)
Intelligentie - Blauw : Wijsheid (+) of Krankzinnigheid (-)
Neutraal - Wit : Geen effect

Elke nieuwe uitkomst geeft je dus een stukje informatie van de chemische puzzel.
Je student drinkt gewillig al je drankjes tot je een negatieve drank (-)  in zijn strot giet.
Vanaf dan moet je betalen om hem te doen drinken.
Test een toverdrank uit op jezelf
Hier mix je ook en moet je nooit betalen. Je moet echter wel de gevolgen zelf doorstaan als je negatieve drankjes drinkt. (minder acties volgende ronde - laatst starten volgende ronde - reputatie verliezen)
Een theorie publiceren
Eenmaal je denkt een ingrediënt te hebben ontcijfert, kan je dit publiek maken en reputatie scoren. Het geniale is dat je ook kan bluffen: Stel dat je niet helemaal zeker bent van je formule, dan kan je die toch publiceren en zo andere spelers zo in de war brengen. Deze onzekere publicatie geeft je wel geen extra punten aan het einde van het spel.
Een theorie ontmaskeren
Als je tegenstanders iets publiceren waarvan jij weet dat het niet klopt, dan kan je dat publiekelijk aantonen en hun theorie de grond in boren. Zij verliezen dan reputatie en jij verdiend er extra ^_^
Een toverdrank verkopen aan een avonturier 
Als een Held een bepaald drankje wil kopen en jij weet hoe je het moet brouwen, dan kan je het voor veel geld verkopen. Je kan ook gokken en experimenteren op je klanten, maar loopt het mis dan verlies je reputatie.
Een artefact kopen 
Artefacts zijn krachtige kaarten die je helpen doorheen je zoektocht op verschillende manieren.
Ingrediënten verkopen voor goudstukken
Heb je snel geld nodig voor dat ene Artefact; verkoop dan hier 1 ingrediënt voor 1 goudstuk.

Na 6 rondes laat de app zien wat de juiste uitkomst is van de 8 verschillende ingrediënten (elke keer anders) en winnen of verliezen de spelers punten met hun publicaties. Daarbij telt iedereen zijn reputatie, geld en artefacten op en degene met de meeste overwinningspunten is de winnaar.

De logische chemische puzzel vormt het kloppend hart van Alchemists. Als je de theorie eenmaal doorhebt, zal je glansrijk met je smarthphone mixen, schrappen en publiceren. Vergis je niet, Alchemists is geen lichtgewicht. Het is een stevig Euro game met tal van mogelijkheden en interessante keuzes.
De bijhorende app is geen gimmick; het is een essentieel onderdeel en geeft een meerwaarde aan dit prachtig bord spel.
Ik ben alvast verkocht ... Laat XCOM en World of Yo-Ho maar komen!

PRO:
+ Een innovatief Euro game met een Thematishe verhaal ... wat wil je nog meer ?
+ Ingrediënten scannen & mixen met je telefoon is spannend en dikke fun !
+ Het vinden van de juiste chemische formule geeft ongelooflijk veel voldoening
+ Het spel materiaal is uitstekend : prachtige illustraties, dik karton en incl. mini labo
+ De Bluf mechanic, die toelaat om vroegtijdig en onzeker te publiceren is briljant. 
+ De Start mechanic, die bepaald wie de eerste actie keuze heeft, is gebalanceerd   
+ Schaalbaarheid : Speelt vlot met 2 tot 4 gif-mengers aan tafel
+ maar 1 smartphone (Android, iOS of Windows) nodig aan tafel (meerdere kan ook)
+ Weining downtime ; terwijl andere nadenken zit je meestal lustig te schrappen op je formule papiertje

CON:
- Het appke werkt 90% van de tijd perfect, maar als er directe lichtinval op je kaartjes valt dan kan het even prutsen zijn met het scannen
- Drank is de duivel ! Om de chemische puzzel op te lossen zal je best met een nuchter hoofd het spel beginnen ... not !
- De eerste druk het spel heeft wat problemen met bepaalde tokens, de uitgever stuurt je nieuwe op als je dit formulier invult
- Net iets te weinig speler interactie naar mijn smaak
- De geluksfactor : spelers die veel informatie kunnen halen uit een paar goede mixen, nemen een grote voorsprong op andere die minder geluk hebben bij het mixen

Tips & Tricks :
Verzamel voldoende DEZELFDE ingrediënten aan het begin van het spel. Zo kan je meer info verkrijgen over dat specifieke ingrediënt (je moet na je mix je ingrediënten afgeven, vandaar)
 Hou rekening met ingrediënten waarmee je de Grants (subsidies) kan verdienen.
 Verkoop alleen ingrediënten als je het geld echt nodig hebt, je kan meer verdienen bij de avonturiers.

Vergelijkbare Games :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten