donderdag 13 juni 2013

Police Precinct
Coöperatieve boardgames zijn de laatste jaren zeer populair geworden. Het succesvolle Pandemic heeft daar zeker toe bijgedragen. 
Je hebt co-op games waar de groep het opneemt tegen een GameMaster (Descent, Last night on Earth, Mansions of Madness)  en je hebt co-ops waar het spelbord autonoom activeert (Battlestar Galactica, Shadows over Camelot, Lord of the Rings: TCG, Arkham Horror, Ghost Stories). Police Precinct behoort tot die laatste lichting.

In het dorpje waar je lid bent van de lokale orde handhavers is een kersverse moord gepleegd. Samen met je collega's zal je naast het gewone politiewerk de moordenaar moeten arresterenElke speler kruipt in de huid van een politie personage en neemt de volgende taken voor zijn rekening :

1) Straat criminelen neer knuppelen (lees: hang-jongeren GAS boetes geven)
2) Allerhande noodgevallen onder controle krijgen (van verkeersongevallen tot bankovervallen)
3) Gericht speurwerk verrichten om de moordzaak op te lossen binnen een bepaalde deadline (bewijzen zoeken en getuigen interviewen)

Elke Flik is min of meer gespecialiseerd in bovenstaande activiteiten en zal het beste van zichzelf moeten geven om de Killer op tijd bij de kraag te vatten (of het slechtste als je met de Dirty Cop variant speelt). 

Voor het gewone politiewerk rol je teerlingen waarbij je mede ambtenaren je kunnen helpen door kaarten toe te stoppen om je kansen te vergroten. Voor het moordonderzoek verzamel je kaarten op zoek naar bewijsmateriaal. Als er eenmaal genoeg bewijzen aan het prikbord hangen, kan je de moordenaar achter de tralies steken. Voor elke heroïsche daad wordt je beloond met een Donut. Deze kan je inruilen voor allerhande bonussen en permanente upgrades.

Pro :

+ Een gigantische speelbord met vette politie wagens (jammer genoeg geen Belgische Combi's maar Amerikaanse bakken)
+ Het unieke Flikken thema geeft aanleiding tot fantastische rollplay (eindelijk eens wat anders dan ridders, elfen en draken ;)
+ De hulp mechanic werkt goed : kaartje weg spelen om iemand te helpen of het zelf gebruiken om je eigen acties te boosten
+ De opbouw en timing van het continu brandjes blussen zit zeer goed. We haalden het maar net
 met stijgende paniek en opgelucht ademhalen tot gevolg
+ Tijdens de beurt van je medespelers kan je actief meedoen (geen downtime dus)
+ Eenvoudige vlotte gameplay
Dirty Cop (traitor mechanic) geeft extra spanning (een vuile flik die in het geheim iedereen tegenwerkt)
+ Moeilijkheidsgraad is gemakkelijk aanpasbaar (van familie met kids-  tot Hardcore gamer niveau)
+ Schaalbaarheid : Speelt even goed met 1 tot 6 agenten aan tafel

Con :

-  Je onderzoekt de moordzaak door "evidence kaarten" te verzamelen. Deze kaarten hebben echter geen tekst of interessante afbeeldingen. Dit is een gemiste kans om meer sfeer en verhaal in het spel te krijgen
- De windroos op het bord is verkeerd (Oost en West zijn verwisseld) en de kaarten houden deze fout soms aan en soms niet... onwaarschijnlijk slordig
- PP kan gemakkelijk last hebben van het alpha leader probleem (1 speler die de rest commandeert) Wij lossen dit op door enkel te mogen communiceren als je rond dezelfde city block staat op het bord
- Iets te weinig variatie in onverwachte omstandigheden (extra kaartjes die de emergencies onvoorspelbaar maken) 

- Iedereen heeft een specifieke job en het is moeilijk om daar van af te wijken. Dus als je een investigator bent, dan kan je best evidence kaarten gaan halen en niet proberen om emergencies op te lossen. Dit beperkt je keuze vrijheid (Met de donut upgrades kan je dit een beetje tegenwerken)
- de rulebook bevat slordige fouten en de layout is dramatisch.
- Eenzijdig bedrukte tokens (cheap ass motherf*ckers)

Ondanks de vele negatieve punten en eenvoudige mechanics is Police Precinct dikke fun! PP is meer dan de som van zijn delen. 
Het Meta-Game dat ontstaat tijdens dit Cop-Game is uniek en heerlijk. De makers zijn trouwens bezig aan een Second Edition om al de slordigheid op te lossen.

Vergelijkbare Games :
Handige links :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten