woensdag 17 september 2014

Legendary EncountersPersoonlijk ben geen voorstander van Deckbuilding games, maar ik ben wel een grote Alien fanboy. Het aanschaffen van een Alien Deckbuilding game was dus geen gemakkelijke keuze. Bovendien staan op de Geek veel horror verhalen over ontbrekende kaarten in de eerste print versie. 
Met veel angst deed ik de doos open om uit te zoeken ofdat alles aanwezig was (600 kaarten !) en tot mijn verbazing had ik niet alleen alles compleet, maar zater er nog 50 extra fout-gedrukte kaarten bij. Ik kon opgelucht adem halen en terug volop genieten van de geur van een vers geopend spel.

Alien Legendary kan op veel manieren gespeeld worden; Solo (doe ik nooit), puur co-op, semi-co-op met een verrader, semi-co-op met als-ik-sterf-word-ik-een-Alien of gemixt met andere Legendary Games.

Overzichtje van de belangrijkste Decks in the Game :

Objective cards : Dit scenario gedreven spel neemt je mee door de 4 verschillende Alien films (Prometheus doet niet mee). Elke film heeft zijn eigen 3 Objective cards, waar je als groep zal moeten doorknokken om het spel te winnen (bv. search and destroy the Queen).

Avatar cards : Iedere speler kruipt in de huid van 1 van de 10 personages. Elk karakter heeft een bepaalde hoeveelheid levenspunten plus een speciale eigenschap (De verpleger kan elke beurt iemand genezen, het kannonvlees kan extra knallen, de onderzoeker mag extra kaarten trekken, ...)

Character cards : Dit zijn de film-personages waarmee je kan Deckbuilden : Je start met een handje vol brol personages en koopt (liefst elke beurt) betere personages om je deck te verbeteren. Uiteraard draait het hier om kaart synergie (prachtig woord). Vele personages werken samen met andere om hun krachten te boosten. Met andere woorden : Je zoekt hier naar power-combo's om de Aliens naar het hiernamaals te knallen! 

Hive cards : Hierin zitten alle beestjes + specifieke scenario kaarten. Deze Monsters bewegen zich gedekt van kamer naar kamer en je zal ze eerst moeten scannen (resource betalen en omdraaien) om ze te kunnen uitschakelen. Als deze Aliens eenmaal in de laatste kamer geraken; vallen ze jouw aan.

Strike cards : Word je geraakt, dan moet je van deze pijn-stapel trekken. De wonden gaan van nul tot vijf. Altijd spannend !

Facehuggers & Chestbusters : Yep, je kan wel degelijk bevrucht geraken door een Giger-vagina. Je hebt nog even de kans om het beestje los te trekken, lukt dat niet dan word je onvermijdelijk zelf een Xenomorph (Alien).

Legendary Encounters blijft een zuivere Deckbuilder: Je koopt elke beurt betere kaarten om de Aliens een pak slaag te geven en vervolgens het bepaald doel van het scenario te volbrengen.

PRO:
+ Het bord is hier vervangen door een gigantische muismat. Deze playmat is waanzinnig cool ! Andere kaart-games zouden dit ook moeten implementeren
+ De scan mechanic : De keuze tussen scannen of aanvallen geeft een heerlijke spanning. Wacht je tot het beest vanzelf naar buiten komt met alle gevolgen vandien of weet je liever wat er naar je toe kruipt en spendeer je extra resources?
+ Thema : Je kan hier samen, role-playing gewijs, de films herbeleven. Het Alien thema druipt gewoon van het spel af
+ Echt co-op: Als je niet samenwerkt zal je sterven. Zo simpel is het. Het game is namelijk bikkel hard
+ De Facehugger mechanic is geniaal. Altijd grote paniek aan tafel als dit beestje naar boven popt!
+ Het artwork is volwassen (blood, gore & splatter) en afkomstig van de Comics. Alleen is de kwaliteit niet altijd even consistent en dat is een klein minpuntje
+ Eenvoudige regels en snel uitgelegd, al is de rulebook niet helemaal ideaal geschreven
+ Schaalbaarheid: Speelt even lekker met 2 als met 5 aan tafel. Let wel, hoe meer spelers; hoe moeilijker het spel
+ Er is sprake van een Predator expansion !

CON:
- Je hebt kans op missing cards als je het spel koopt. Je kan deze dan wel aanvragen bij Upper Deck, maar het zal enkele weken duren voordat je effectief de ontbrekende kaarten in handen hebt
- De Setup time en clean-up time is lang. Je zal verschillende decks moeten samenstellen bij het opzetten van het spel en deze dan weer uitsorteren na afloop
- De herspeelbaarheid. Je kan dus door de 4 Alien films spelen en daarna zelf beginnen mixen met deze handige Randomizer. Maar meer officiĆ«le scenario's had leuk geweest 
- De afwisseling in de kaarten. Er zijn 600 kaarten in de basis doos, maar veel daarvan zijn duplicaten. Expansions anyone ?
- De iconen op de kaart, die je nodig hebt om combo's te maken, zijn net te klein gedrukt

Laat het duidelijk zijn: Ook al ben je geen fan van de Alien movies, dit is een van de weinige echte Thematische Deckbuilding games en het is nog een Vet Cool Game ook !

"Look into my Eye" - Sergeant Apone

Tips & Tricks :
■ De coordinate kaarten spelen tijdens ander mensen hun beurt is een must
■ Zorg dat je Combat Zone niet overvol loopt en Scan until you drop !
■ Gebruik deze kaart lijst om je Decks te sorteren en te controleren
 Recruteer voldoende Medics in je deck, je zal ze nodig hebben ;)

Vergelijkbare Games :

1 opmerking: