vrijdag 25 april 2014

Quarriors!
Toen in 2008 Dominion op de markt kwam stond de game-industrie op zijn kop! Het nieuw genre Deckbuilding games werd toen geboren. 

Het kern mechanisme van Deckbuilding games bestaat uit het kopen van kaarten uit een gemeenschappelijke pool om zo je persoonlijke deck (stapel kaarten) te verbeteren. In je beurt trek je een handvol kaarten en gebruik je deze om meer en betere kaarten te verwerven. Zo bouw je dus stap voor stap een betere deck. Wie op het einde van het spel de beste deck bezit is de winnaar. Eigenlijk een beetje zoals het voorbereiden op een potje Magic: The Gathering, maar dan zonder de Magic  ^_^

Door het waanzinnige succes van Dominion schoten andere Deckbuilders als paddo's uit de grond. En zo belanden we bij een bizarre afgeleide: Quarriors het Dice Building Game.

Het concept blijft hetzelfde: Verzamel de beste dobbelstenen (beesten en spreuken), door elke beurt met je basis dobbelstenen één betere te kopen. Het probleem met Quarriors is dat er te weinig interessante keuzes zijn. Alles hangt natuurlijk samen met de uitkomst van je rol, maar zelfs dan ben je beperkt in je mogelijkheden: 
  • Als je veel geld rolt, koop je één van de beschikbare beesten of spreuken om je zakje dobbelstenen mee aan te spekken.
  • Als je veel beesten rolt, blijven ze hopelijk een ronde voor jouw neus liggen.De bedoeling is namelijk zo veel mogelijk punten te verdienen en dat kan enkel door je beesten een volledige ronde te laten overleven. Het is namelijk zo dat alle beesten automatisch aanvallen als ze op tafel komen. Je kan je tegenstanders dus niet zelf uitkiezen ... jammer
Door het voorgaande heb je soms het gevoel dat het spel met jouw speelt ipv jij met het spel. De ondertussen 4 grote uitbreidingen voegen vooral nieuwe beesten en spreuken toe. De expansion Quarriors Quartifacts geeft je wel een extra optie : je kan met je beesten een mini Quest doen ipv ze gewoon automatisch te laten aanvallen.

Pro :
+ De 130 kleurrijke dobbelstenen !
+ De speler interactie. (Veel deckbuilding games missen speler interactie) 
+ Een echte filler : snel opgezet en speelbaar in 30 min.
+ Schaalbaarheid : speelt goed van 2 tot 4 spelers aan tafel
+ Leuk geschreven rulebook

Con :
- Zeer weinig strategie of tactiek
- Enorm luck based... Tja dat heb je met dobbelstenen hé !
- Te weinig echte keuzes
- Kan last hebben van het vervelende runaway leader syndroom 

Quarriors is een lichtgewicht en behoort dan ook meer thuis in de ''familie vriendelijke'' speelhoek. Ben je gek van dobbelstenen en zoek je voor een kort, fun game ... speel dan liever het geniale King of Tokyo

Tips & Tricks :
■ Verander de basis-regel die zegt dat je maar 1 dobbelsteen mag kopen per beurt naar 2 dobbelstenen (meer mogelijkheden = meer fun)
■ Gebruik de nieuwe regel (toegevoegd met de uitbreiding Quarmageddon) die zegt dat je het beest waar je punten mee scoort, daarna ook uit het spel moet verwijderen. Dit geeft een strategische laag dat het spel ten goede komt.
■ Als je een uitbreiding wil kopen, haal dan Quarriors Quartifacts in huis
■ Portal spreuken zijn altijd een goede investering !

Vergelijkbare Games :
Lord of the Rings Quarriors !
Marvel Super Hero Quarriors !

Handige links :
FAQ
Quarriors op de Geek
Aankoop Tip


Geen opmerkingen:

Een reactie posten